Çevre YönetimiSürdürülebilirlik

UKGBC Nedir? UKGBC Amaçları Nelerdir?

Tesis Yöneticileri için bazı kavram ve kaynakları bilmemiz çok önemlidir. Kavramlar ve kavramları yaratan kaynakları bilmezsek tesiste iyileştirme, geliştirme ve inovasyon yapmaları pek mümkün gözükmüyor. Bu noktada UKGBC hakkında birtakım konuları bilirsek yurt dışında yapılan uyum, regülasyon ve inovasyonları daha yakın takip ederek tesislerimizde hızlıca değerlendirip uygun gördüklerimizi hayata geçirebiliriz. UKGBC – United Kingdom Green Building Council temsil eden bir kısaltmadır. İsminden de anlaşılacağı gibi Birleşik Krallık Yeşil Binalar Konseyi olarak faaliyet göstermekte olan otoritelerce tanınmış bir sivil toplum kuruluşudur.

UKGBC planlanma, tasarlanma, inşa etme, sürdürülme ve iletme şeklinde dönüştürerek yapıların ve çevrenin sürdürülebilirliğini kökten iyileştirmeyi kendine misyon etmiş bir kuruluştur. UKGBC vizyon olarak insanların ve gezegenimizin, iklim değişikliğini hafifletmek ve uyum sağlamak, israfı ortadan kaldırmak ve kaynak verimliliğini en üst düzeye çıkarmak, doğayı kucaklamak ve eski haline getirmek ve biyolojik çeşitliliği teşvik etmek, insanların sağlığını ve refahını optimize etmek, toplum için uzun vadeli değer yaratmak ve yaşam kalitesini iyileştirmek gibi önemli hedefleri bulunmaktadır.

UKGBC vizyon ve misyonu itibarı ile İklim Değişikliği, Yeniden Kaynak Kullanım, Doğa ve Biyoçeşitliliği Koruma ve Sağlık ve Esenlik ve Sosyoekonomik Etkiler üzerinde odaklanmıştır. Bu kapsamda, sürdürülebilir kalkınmayla ikinci kez doğayı gerçekleştirme hedefiyle 10 yıllık planlarını liderlik etmek için hazırlamışlar ve her yıl profesyoneller, işletmeler, tesisler ve çevresel sektörler için her yıl etki raporu hazırlıyorlar. UKGBC 2020 Etki raporu

Buraya kadar UKGBC’yi genel hatlar ile tanıttıktan sonra artık tesisler ile ilgili faaliyetlerini ve çalışma şeklini anlatabiliriz. UKGBC hali hazırdan 400’den fazla kurumsal üyesi ve 10.000’den fazla ise profesyonellerden oluşan üyesi bulunmaktadır. Sistematik olarak kurumlar üye olurken kurumlara bağlı profesyoneller ise üyelik networküne dahil oluyor. Şirketlerin varlık değeri ve cirolarına göre kapsam dahilinde 105 £ ‘den başlayıp, 17.500 £ uzanan bir üyelik bedeli bulunmaktadır. Şirketin yıllık varlık değeri veya cirosu kapsamı aşarsa ki bu 500 milyon £ ‘u aşarsa aşan miktara göre özelleştirilmiş üyelik aidatı bulunuyor. Kamu görevlileri ve akademisyenlerden herhangi bir üyelik aidatı alınmıyor.

İngiltere’de UKGBC’ye, iklim krizini ele almak için daha iyi inşa edilmiş bir çevreye ve toplu harekete inanan herhangi bir kuruluş, UKGBC’ye katılabiliyor. Platform, özel, kamu ve gönüllü sektörleri kapsayan çok disiplinli ve kararlı organizasyon ağı olarak her türden organizasyonu kabul etmekte. UKGBC açıklığa ve işbirliğine dayalı olarak çevresel ve sosyal performanslarını sürekli iyileştirme taahhüdü vermek isteyen kurumları sistemine kabul etmektedir. Diğer taraftan UKBC üyelerinden beklediği en büyük kriter ise şeffaflık. Çünkü bir değer sunuyor ve üyelerinin en iyi şekilde faydalanması için kendilerinin de şeffaf davranması beklenmekte. Bu yüzden UKBC açıklık ve işbirliği yoluyla, sürdürülebilir değişim yaratmak için beceri ve bilgi sağlayan, liderlerin etkilerini en üst düzeye çıkarmalarına ve kuruluşlarını yapıların çevresel sürdürülebilirliğin ön saflarında konumlandırmalarına olanak tanıyan bir topluluk.

UKGBC’ye kurumlar neden üye olurlar? Bu sorunun bir çok cevabı olsa da dünyada UKGBC gibi temelde GBC yani yeşil bina konseyi / birliği / derneğine bir çok ülke sahip. Çoğu çevresel gelişim kaydetmek isteyen ülkelerde benzer organizasyonlar bulunmaktadır. Bu organizasyonlar bir taraftan küresel gelişmelere kolay bir şekilde adaptasyonu sağlarken diğer tarafta yerelde hızlı bir şekilde uygulamaya geçmeyi sağlamaktadırlar. Ayrıca daha fazla coğrafi olarak özelleştirilmiş olan bu kuruluşlar üyelerine de daha fazla imkan sağlamaktadırlar. Bu noktada GBC’nin ülkeler içinde ki yerel örgütlerinin itibarları çok önemlidir. Özellikle UKGBC, salt Büyük Britanya’nın değil hemen tüm dünyanın itibarlı olarak gördüğü saygın bir dernek ve otorite olarak değerlendirilmektedir. Üyeler bu üye olarak böylesine itibarlı bir organizasyonda olmayı kendilerine ve şirketlerine değer katacağını düşünmektedir ki bu konuda son derece haklılardır. Diğer taraftan sürdürülebilirlik günümüzde kurumların / şirketlerin ana faaliyetlerinden birisi haline gelmiştir. Bir hizmet veya mal üretirken çevresel etkisi ve sürdürülebilirliği mutlaka değerlendirilmekte ve karar aşamasında yüksek etki yaratmaktadır. İşte bu etkiye sebep olacak kararların, yerinde, doğru ve zamanında alınmış olması gerekiyor. UKGBC gibi organizasyonlar sürdürülebilirlik faaliyetleri ile ilgili üretim ve hizmetlere yönelik güncel veriler sağlayarak karar vermeyi kolaylaştırmaktadır. Daha somut olmak gerekirse bu tip dernekler üyelerine bir çok fırsat ve avantaj sunmaktadırlar. UKGBC’nin sağladığı fırsatları incelediğimizde oldukça faydalı hizmetler sunduğunu söyleyebiliriz.

  • Sürdürülebilirlik habeleri ve politikaları hakkında düzenli olarak güncel haber paylaşımı
  • Geniş kapsamlı etkileşim ile üyeler arası iletişim fırsatlar
  • Üye kurumların tüm çalışanları için sınırsız eğitim.
  • Öğrenme ve eğitim araçlarına uygun fiyatla erişim
  • Politika yapıcılar ile etkinlik sırasında erişim ve iletişim.
  • Çalıştaylara, çalışma gruplarına, forumlara ve araştırma faaliyetlerine katılarak endüstriyel programlarda etki yaratma fırsatı
  • Özel lider networküne erişerek 140’dan fazla kıdemli lider ile etkileşim fırsatı
  • Yüksek profilli etkinliklere sponsor olarak katılarak ve en iyi uygulamalarını paylaşarak markanıza değer katma fırsatı
  • Sürdürülebilirlik faaliyetleriniz kapsamında liderlik yönlerinizi network sosyal medya kanalları üzerinden paylaşma.
  • UKGBC çevrim için listelerde kuruluşununuz görünürlüğü
  • Sürdürülebilirlik ile ilgili destek ve geribildirim.
  • Etkinliklerin birinde UKGBC CEO’su tarafından yönetici brifingi.
  • Yarım günlük masterclass eğitimleri için 5 kişilik kontenjan.
  • Gol üyelerine özel etkinlik ve davetiyeler.
  • UKGBC Wen sitesi ana sayfasında markanızın logosunun gösterimi
  • Etkinlik ve programlara sponsorluk önceliği

Bu tip organizasyonlara üye olunmasa bile etkinliklerini ve yayınladıkları en iyi uygulamaları ve politika yapıcıları ile yaptıkları iç görüler ve gelecek ile ilgili sürdürülebilirlik trendlerine yakın temasta bulunmak için Tesis Yöneticilerinin arada bir UKGBC web sitesinin en azından etkinlik ve haberlerin paylaşıldığı sayfayı ziyaret etmelerini ısrarla öneriyorum. Ayrıca case studies ile ilgili örnek konular ve olaylar hakkında yazılmış incelemelerini de tavsiye ediyorum. Tesis Yönetimi ile ilgili çok fazla teknik ve idari akademik bilgi, pratik tecrübe ve etkinlik maalesef çok sık olmuyor. Dolayısı ile yerelden kopmadan uluslar arası bu tip organizasyonları takip etmek çok fazla fayda sağlayacaktır.

UKGBC organizasyonuna şu anda 561 üye kayıt olarak verilerini paylaşmaktadır. Her ne kadar sayı az gibi olsa da üyelerin büyük bir çoğunluğu sektörleri domine eden büyük kurumlar. Dolayısı ile nicelikten ziyade yüksek niteliğe sahip bir üye ağı bulunmaktadır. Üye olan kurumlar içinde sektör olarak, dernekler, üniversiteler, kamu kurumları ve ticari kuruluşlar bulunmaktadır. Artık UKGBC için yeterli bilgi verdiğimi düşünüyorum daha fazlası için resmi hesabına girerek inceleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir